Službena stranica KO SDA SBK

Organizovana tribina pod nazivom "Moj hidžab"

Organizovana tribina pod nazivom “Moj hidžab”

Kantonalna organizacija Žene SDA SBK, u saradnji sa Općinskom organizacijom Žene SDA Travnik, organizovala je 01.02.2021. godine tribinu pod nazivom “Moj hidžab” povodom obilježavanja Svjetskog dana hidžaba .

Naše članice su na ovaj način željele iskazati poštovanje i podršku svim muslimankama kojima je hidžab izbor i način života i djelovanja i koje na taj način izražavaju pokornost i ljubav prema Allahu dž.š. i vrijednostima islama. Također se htjela skrenuti pažnja na činjenicu da žene koje nose hidžab često nailaze na probleme i poteškoće uzrokovane predrasudama, ali i pojedinim institucionalnim odlukama .

Naime, Svjetski dan hidžaba prvi put je obilježen 2013. godine na prijedlog Nazme Khan iz New Yorka, koja je željela potaknuti nemuslimanke da stave hidžab na jedan dan i dožive to iskustvo, a u Bosni i Hercegovini 2016. godine, kada VSTV pokušava uskratiti pravo na rad i osnovno ljudsko pravo na vlastiti izbor načina života, odijevanja i djelovanja ženama koje nose hidžab.

Gošće predavači na tribini, hafiza Nermina Čakić, magistrica islamskih nauka i vijećnica SDA u OV Novi Travnik i Mineta Haskić Luković, profesorica engleskog jezika i književnosti i kandidatkinja za OV Travnik na lokalnim izborima 2020. godine, svojim vrlo profesionalnim, edukativnim i emocijama protkanim predavanjima oduševile su sve prisutne, te im i ovim putem zahvaljujemo na izdvojenom vremenu i uloženom trudu.

Nažalost, zbog preporučenih epidemioloških mjera broj prisutnih na tribini bio je ograničen, te su pozvane samo naše članice IO KO, IO OO Travnik, kantonalne zastupnice i općinske vijećnice sa područja SBK, kojima također zahvaljujemo na izdvojenom vremenu i prisustvu.

Svim ženama pod hidžabom čestitamo Svjetski dan hidžaba uz želje da nastave časno i dostojanstveno nositi tu svoju ponosnu titulu islama.

Kantonalna organizacija Žene SDA SBK