Službena stranica KO SDA SBK

Ukupni rezultati SDA na području Srednjobosanskog kantona bolji u odnosu na izbore 2016. godine

Ukupni rezultati SDA na području Srednjobosanskog kantona bolji u odnosu na izbore 2016. godine

Centralna izborna komisija BiH je na 94. (hitnoj) sjednici održanoj 05.12.2020. godine donijela Odluku o utvrđivanju i objavlјivanju rezultata Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2020. godine.

Odluka o utvrđivanju i objavlјivanju rezultata Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2020. godine stupa na snagu danom donošenja i objavit će se 05.12.2020. godine na internet stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba , i smatrat će se da je danom objave ista dostavljena svim učesnicima u izbornom procesu.

Dani 06., 07. i 08.12.2020. godine su tri dana za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića.

Građanima se ovim putem obratio Asim Mekić, predsjednik Kantonalne organizacije SDA Srednjobosanskog kantona koji je komentarisao rezultate koja je na ovim izborima ostvarila Stranka demokratske akcije.

Poštovani sugrađani, uvaženi simpatizeri i članovi SDA. Još jednom koristimo priliku da vam se zahvalimo na ukazanom povjerenju i glasanju za kandidate Stranke demokratske akcije, kako za kandidate za načelnike općina, tako i za kandidate za Općinska vijeća.

Glasovi ranije nisu bili zvanični i konačni, jer se čekalo prebrojavanje glasova mobilnih timova i onih iz pošte, ali po završetku brojanja obaviještavamo vas o ostvarenim rezultatima.

U Srednjobosanskom kantonu je 12 općina u kojima su birani načelnici općina. U odnosu na prethodni mandat, izgubili smo jedno mjesto i to u Novom Travniku. Ne treba zaboraviti da smo prošle izbore osvojili 7 načelničkih pozicija.

Ovim putem koristimo priliku da se zahvalimo svim našim kandidatima za načelnike, kao i kandidatima za općinska vijeća. Nakon ovih izbora u značajnom broju je povećan broj mladih u općinskim vijećima.

U Travniku je najviše glasova osvojio dr. Mirsad Peco koji je nažalost taj dan preselio na Bolji svijet i ne može preuzeti mandat.

U Jajcu je najviše glasova osvojio Edin Hozan, Bugojnu Hasan Ajkunić, Gornjem Vakufu/Uskoplju Sead Čaušević, Fojnici Sabahudin Klisura, Busovači Asim Mekić.

Kada su u pitanju glasovi za Općinska vijeća na području Srednjobosanskog kantona, SDA je u Travniku osvojila 41,32% od svih glasova, u Jajcu 39,20%, Donjem Vakufu 25,81%, Bugojnu 40,79%, Gornjem Vakufu 39,61%, Novom Travniku 20,66%, Vitezu 37,32%, Busovači 45,08%, Kiseljaku 23,34%, Kreševu 20,28% i Fojnici 43,62%% glasova.

SDA je u proteklom sastavu na području Srednjobosanskog kantona imala ukupno 93 vijećnika. Računajući koaliciju u Jajcu taj broj bio je 96.

Nakon ovih izbora, Stranka demokratske akcije imat će 99 ili stotinu vijećnika u općinskim vijećima Srednjobosanskog kantona, a bez koalicije u Jajcu taj broj će iznositi 96 ili 97.

Sve ovo su pokazatelji da smo iz dana u dan i u ovim posebnim uslovima uzrokovanim pandemijom koronavirusa uspijevali podizali standard i poboljšavati naše rezultate na čemu još jednom odajem istinsko priznanje svim našim članovima, aktivistima i simpatizerima. Koristimo se prilikom da svim izabranim kandidatima uputimo iskrene čestitke i najljepše želje za što kvalitetniji rad u korist svih građana Srednjobosanskog kantona. – naglasio je Mekić.

Sveukupno gledano, rezultati koje je ostvarila Stranka demokratske akcije na području Srednjobosanskog kantona po broju glasova i vijećnika su bolji u odnosu na rezultate izbora 2016. godine.

Detaljne informacije o broju osvojenih glasova mogu se pogledati na službenoj stranici Centralne izborne komisije BiH.